Здоровий сон: що нам заважає виспатися?

Для багатьох людей сон є повсякденною необхідністю серед справ, які потрібно зробити протягом дня. Вони сприймають його як марну трату часу, що забирає години, які можна витратити на виконання будь-яких завдань. Цей помилковий погляд призводить до виснаження організму фізично і нездатності чітко мислити.

Насправді, сон є найбільш важливою складовою вашої діяльності. Чим краще ви виспіться, тим краще будуть результати вашої роботи за день. Сон — це не час, «викреслений» з активного життя. Це процес, протягом якого ваше тіло набирається сил, готуючи вас до наступного дня. Хороший сон дає вам сил, ви відчуваєте себе у формі, мислите ясно. Він дозволяє вам сконцентруватися на роботі протягом всього дня. Найкращий спосіб зробити все, що ви запланували — це дати вашому тілу час відпочити уві сні.

Що заважає людям присвячувати сну достатній час?

Нерозуміння. Багато людей просто не усвідомлюють, що їм необхідно відпочивати більше часу. Вони розглядають дозвілля як привід попрацювати зайвий час. Вони звикають до втоми, і сприймають її як природний стан, не намагаючись вирішити цю проблему.

Кожна людина проводить уві сні різний час. У середньому, багато дорослих потребують 7-8 годин сну щоночі, щоб відчувати себе відпочилими і бадьорими. Але не всі люди проводять уві сні стільки часу. Як результат — вони не можуть реалізувати себе, зосередитися на роботі.

Ось ознаки того, що часу, проведеного вами уві сні, недостатньо:
— протягом дня ви відчуваєте себе втомленим, млявим;
— вам важко встежити за ходом бесіди на діловій зустрічі;
— ви пасивні і у вас немає бажання що-небудь робити;
— ви дратівливі, буркотливі, швидко виходите з себе;
— ви користуєтеся будильником, щоб встати з ранку в потрібний час;
— ви засинаєте за кермом.

Пізній відхід до сну несприятливо впливає на стан організму людей, яким доводиться рано вставати на роботу. Мало хто з роботодавців погодяться дати вам час подрімати протягом дня. Рішення — відхід до сну раніше. Важливо врахувати, що час, проведений у сні повинен бути від 7 до 8 годин. Зробіть це звичкою і ви відчуєте різницю. Після декількох разів ви зрозумієте, скільки годин вам необхідно, для того, щоб відновитися після важкого робочого дня.

Робочий розклад. Робота може займати велику частину часу людини, не залишаючи його для сну. Щоб усе встигнути, ви працюєте понаднормово, приходите в офіс раніше або у вихідні. Дорога на роботу через численні пробки може займати велику кількість вільного часу. Навіть якщо ви не на роботі, робочі проблеми займають вашу свідомість. Наприклад, вам потрібно привести в порядок папери, поки ви вдома, ваш телефон не перестає дзвонити, треба перевірити електронну пошту. Ви не замислюєтеся про те, що час, призначений на сон, пролетів в робочих клопотах.

Вам необхідно залишити робочі питання на роботі. На скільки це можливо, не беріть їх на себе в неробочий час. Вам потрібен час, щоб відпочити, привести в порядок себе, відновити сили. Не дозволяйте роботі віднімати у вас ваш особистий вільний час. Це буде важко зробити, якщо ви працюєте вдома. У цьому випадку вам слід знайти час, щоб відпочити поза домом, розвіятися. Також вам слід навчитися не думати про проблеми на роботі, поки ви вдома. Обговоріть їх з приятелем або в спортзалі. Ваша ліжко - місце для відпочинку, а не для занепокоєння.

Напружений робочий графік. У багатьох людей робочий графік дуже напружений. Він перевантажений постійними тренуваннями в спортзалі, походами на спортивні змагання. Люди водять машину, займаються садом, зустрічаються з друзями, вони є членами різних соціальних організацій, братств. Самотні ходять на побачення. Сімейні люди забирають дітей зі шкіл, допомагають з домашнім завданням. Такий список справ може розтягнути будь-який день на невизначений час.

Рішення проблеми — розставити пріоритети. Тверезо погляньте на ваш розклад і вирішіть для себе, переробляє ви чи ні. Існують термінові справи, але не все повинно бути зроблено відразу в один день і саме вами. Навіть важливі справи можна перенести для того, щоб ви змогли правильно організувати ваш вільний час. До інших можна повернутися пізніше, коли у вас з'явиться на них час. Як тільки ви розставите пріоритети, не забудьте, що сон не менш важливий.